دور بودن فاصله ما از اجرام آسمانی ممکن است در وهله اول به نظر برسد که محدودیتی بزرگ برای آگاهی از ساختار گیتی میباشد. ولی جالب اینجا است که جهان برای این موضوع نیز راه حلی پیش روی ما گذاشته که در این قسمت با آن آشنا میشویم. در حقیقت ساختار جهان به گونهای خلق شده که ما میتوانیم حتی بدون اینکه اندکی از کره زمین دور شویم، جنس مواد سازنده دورترین اجرام آسمانی را تشخیص دهیم، فاصله آنها را از خود تعیین نماییم و حتی اندازه و شدت نور این اجرام را در میلیاردها میلیارد کیلومتر دور تر تعیین کنیم. همه اینها بر پایه قوانینی رخ میدهد که در کوچکترین جزء ماده یعنی اتمها تعبیه شدهاند. خواهیم دید که این موضوع چگونه با نظریه کوانتوم ارتباط پیدا میکند و چطور تمام اینها به ما نشان میدهند که جهان ما در حال بزرگ شدن و کهکشان ها در حال فرار از یکدیگر هستند.
Podcast: Play in new window | Download
سلام منتظر قسمت های بعدی هستیم خیلی اطلاعات خوبی در اختیارمون گذاشتید ممنونم فقط قسمت 3 دو قسمتش موزیک پس زمینه خیلی بلند بود مخصوصا ده دقه آخرش صدای شما اصلا شنیده نمیشد.
یک سوال دیگم داشتم خدمتتون چطوری میشه یک منبع نور رو بگن از ی ستاره خاص میاد؟ که میتونن طیفشو بگیرن ببین از چه ماده ای منتشر شده؟ یعنی مثلا یه ستاره ای که ده هزارسال نوری فاصله داره چطوری دانشمندا نور ساطع شده از این سیاره رو کالبدشکافی میکنند؟ با اون تلسکوپ های غول پیکری که گفتین چطور میشه نور رسیده از ستارات رو جدا بدونن؟
سلام، خوشحالم که خوشتون اومده. در حال ضبط قسمت بعدی هستم که به خاطر تراکم کاریم یکی دو روز دیگه تموم میشه و آپلودش می کنم. و ممنون به خاطر فیدبک در مورد صدا.
در مورد سؤالتون، یکی از کارایی که تلسکوپ می کنه اینه که نور ستاره ها رو از هم باز می کنه. مثلاً اگر شما با چشم غیرمسلح به آسمون شب نگاه کنید ممکنه بعضی جاها یک نقطه نورانی ببینید ولی وقتی همینجا رو با تلسکوپ نگاه می کنید، می بینید که یک نقطه باز شد و به مثلاً چهار نقطه تفکیک شد. بر همین اساس ممکنه تلسکوپ یک محدوده یک میلی متر در یک میلی متر آسمون رو بیاد بزرگ کنه در حد یک متر در یک متر و مسلماً چیزهای خیلی بیشتری در این ابعاد بزرگ شده میشه دید. از طرف دیگه آسمون هم مثل زمین نقشه داره. هر ستاره و کهکشان و سیاره ای جای خودش رو داره و اینطوری میشه فهمید داریم کدوم ستاره یا کهکشان یا حتی سیاره رو رصد می کنیم. از اینجا به بعدش کار طیف سنجی روی نور اون ستاره ای که می خوان انجام میشه. نقشه های آسمون رو می تونید اینجا ببینید:
https://skyandtelescope.org/astronomy-resources/using-a-map-at-the-telescope/
عالی بود ، همه ی قسمت ها عالی بود ، فقط استاد دو تا سوال دارم میشه طول موج رو یک بار دیگه توضیح بدید و اینکه نور ستارگانی که خیلی از ما دور هستن مثلا تو یک کهکشان دیگه هستن میتونه به ما برسه ؟
سلام، خوشحالم که از پادکستمون راضی هستید. سؤالات خوبی پرسیدید. تو قسمت بعدی پادکست پاسخشون رو می دم.
با تشکر
سلام ، خیلی ممنون از شما که همچین اطلاعتی رو در اختیار ما میگذارد ، فوق العاده عالی و سودمند هستند . عزیز فقط اگر لطف کنید صدای موزیک متن را کمتر کنید خیلی ممنون میشوم ، قستمتهایی که صدای موزیک متن بالاست بسختی صدای شما شنیده میشود.
حیف نیست که مقداری از پاد کست نشنیده باقی بماند ؟!
سلام، چشم. ممنون که اطلاع دادید.